Prva preizkušnja del – 4

Prvi teden zdravljenja je bil hitro za menoj. Moram povedati, da ko si v bolnišnici in aktivno sodeluješ pri zdravljenju, se kar vživiš. Pozabiš kje si in poskušaš kar najbolje opraviti zadane naloge. Navadiš se na osebje in paciente. Meni je pri hitri prilagoditvi pomagalo tudi to, da zdravljenje ni bilo tako grozno kot sem si zamišljal. V mislih sem imel podobe iz filmov, paciente s hudimi psihološkimi motnjami v prisilnih jopičih in grobo ravnanje z njimi. Pričakoval sem norišnico iz Hollywooda. Verjetno je bila občutna razlika tudi, da sem prišel na zdravljenje prostovoljno in sem bil pripravljen na sodelovanje. Sprejet sem bil na odprt oddelek psihiatrične bolnišnice. Veliko pacientov pripeljejo policisti ali reševalci. Ti so pod vplivom različnih substanc in do streznitve ostanejo na zaprtem oddelku. Po pogovorih z njimi, sem ugotovil, da je tam situacija precej drugačna. Vsi so pod močnim vplivom tablet, veliko jih ima resne mentalne okvare, varovanje pa je veliko bolj strogo. K bolnišničnemu kompleksu spada majhen športni park s tekaško stezo in igriščem. Namenjen je vsem pacientom, zato sem imel možnost bližnjega srečanja s pacienti z zaprtega oddelka. Med tekom sem naletel na skupino, ki je bila na rekreaciji. Ob njihovih praznih pogledih, odsotnosti v očeh in strašljivem načinu gibanja me je spreletel srh. Kar stresel sem se, postalo mi je sila neprijetno in najraje bi se potegnil v oklep kot želva. Niso bili agresivni, prej zastrašujoče pasivni. Kasneje sem razmišljal o tanki liniji med mojim oddelkom in tistim nižje. Če bi nadaljeval s tem slogom življenja, bi bil verjetno naslednjič sprejet na zaprt oddelek. To me je močno ganilo. Sem to res jaz? Iz tega doživetja sem kasneje črpal motivacijo in moč za zdravljenje. Vem, da zmorem več.

Razveselil me je tudi načrt zdravljenja, ki ob aktivnem sodelovanju in opravljenih treh nalogah, omogoča vikend izhod domov. Po opravljeni polovici programa so na voljo izhodi vsak vikend. Abstinenca ob vrnitvi je seveda obvezna. Alkoholike in odvisnike od tablet ali drog preverjajo  z alkoskopom ali analizo urina. Kako pa testiraš hazarderja? V Sloveniji ni posebej usmerjenega programa zdravljenja, zato v takih situacijah osebje dela po občutku. Po dogovoru z njimi je preverjanje moje abstinence temeljilo na zaupanju. Saj ne vem, če obstaja kakšna možnost nadzora, poleg tega je na oddelku dovoljen mobilni telefon (zvečer po 20.00). Tudi to me je presenetilo, saj sem pričakoval večjo izolacijo od zunanjega sveta. Sam sem si zablokiral nekaj glavnih spletnih stavnic (obstaja jih preko 20.000), ki sem jih uporabljal (bwin, bet365, unibet, William Hill, 1xBet, Sportingbet). Redko katera ima možnost, da se izključiš do konca življenja. Po navadi izključitev traja nekaj let in z možnostjo povratka. Uporabil sem aplikacijo Betblocker, ki onemogoči prijavo v spletne stavnice, vendar ne zajema vseh. Staviš lahko preko telefona. Lahko se ustaviš na prvi bencinski črpalki in vplačaš listek. Nemogoče se je skriti pred njimi. Prisotne so vsepovsod. Pomaga, da si zmanjšaš število možnosti in s tem verjetnost, da boš spet stavil. Dodatno varovalo sem ustvaril tudi s tem, da sem nadzor nad bančnim računom omogočil moji družini. Še vedno pa je resnica, da vse to zmanjša tveganje, ne odpravi pa težave. Te taktike sem v preteklosti izvajal sam, pa se ni obneslo. Večkrat se mi je zgodilo, da sem držal abstinenco in ugotovil, da je izključitev iz stavnice (bwin) potekla. Ob vsakem povratku sem hudo zabredel in zapravil ves privarčevani denar. To je res začarani krog.

Kako definiramo zasvojenost z igrami na srečo? Ena od definicij pravi tako: za zasvojenost gre, ko igre na srečo za posameznika postanejo osnovni način uravnavanja čustvenega življenja. Zasvojeni postanejo odvisni do te mere, da njihovo vedenje ni več izbira, pač pa obrambni mehanizem, od katerega je odvisno njihovo preživetje. Pri kemičnih zasvojenostih človek za doseganje omamnega stanja zlorablja kemične substance. Pri hazardiranju pa človek omamno stanje doseže z napetostjo pričakovanja dobitka, ki se stopnjuje s tveganjem. Hazardiranje za zasvojenega postane način bežanja pred resničnostjo in reševanja problemov. Postane ponesrečena strategija življenja. Besedi nemoč in neobvladljivost najbolj ponazarjata posameznikovo doživljanje in opisujeta njegovo stisko. Hazarder preprosto verjame, da situacijo obvladuje. Zaradi negativnih posledic prej ali slej poskuša prenehati, vendar mu ne uspe (povzeto po: https://vizita.si/dusevnost/zasvojenost-z-igrami-na-sreco.html).

Na tej točki mojega poznavanja odvisnosti mi je postalo jasno, da samo abstinenca ne bo dovolj. Pomembno bo, da ugotovim vzroke. Zakaj bežim? Pred čem ali kom? Zakaj se ne znam soočati s težavami?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.