Osnovna težava del – 6

Po nekaj tednih zdravljenja sem dobil osnovni uvid v moje težave. Sprijaznil sem se z dejstvom, da je odvisnost usmerjala moje življenje. V času odvisnosti sem sprejel mnogo kompromisov, ki so bili neizbežni zaradi skrivanja resnice, bežanja od čustev in ustvarjanja lažnega ega. Nikakor se nisem znal in želel soočiti z resnico ampak sem ji izmikal. Odločil sem se, da bom to spremenil. Sprejel sem svoje napake in začel z delom na sebi. Nehal sem bežati pred problemi.

Analiziranje težav me je pripeljalo bližje bistvu in izvoru mojih problemov. Odvisnost izhaja iz nas samih. Na to vpliva vzgoja, odnosi v družini, družinski vzorci ter duševne lastnosti posameznika. Ključno obdobje, v katerem se razvijejo zametki nagnjenosti k odvisnosti je od rojstva pa do šestega leta starosti. V tem času se odvijajo različni dogodki, ki lahko predstavljajo travmatsko izkušnjo. Travm se lahko zavedamo ali pa ne, lahko pa jih potlačimo globoko v podzavest. Zelo pomemben naj bi bil že čas materine nosečnosti.

Najpogostejše duševne lastnosti odvisnikov so pomanjkanje samospoštovanja, nesposobnost izražanja čustev (pozitivnih in negativnih), občutek manjvrednosti, negotovost vase, potreba po odvisnosti in preobčutljivost za vsakdanje težave. Vse vrste zasvojenosti so si glede na vzroke precej podobne. Velikokrat se zgodi, da nekdo preneha z eno odvisnostjo, se od nje distancira ampak nehote zapade v drugo. Sam sem se našel v številnih opisih odvisnikov.

Družinska slika je v mojem primeru takšna: oče je medla figura, mati pa tista ki vse nadzoruje in otroku daje potuho. Starši imajo tekom otrokove vzgoje zelo različne odzive, včasih so kruti drugič pa izrazito medli. Spomnim se, da so me zelo jezile slabo postavljene meje, vendar imam tudi sam težave z določanjem mej. To, da se postavim zase, se zgodi bolj redko.

V družinah odvisnikov od iger na srečo je velik poudarek na denarju. Tudi v mojem otroštvu je bilo tako. Ker sem prvorojenec mladih staršev, ki ju je nosečnost presenetila, so bili pogovori v katerih je bil tako ali drugače vpleten denar na dnevnem redu. Povedala sta mi, da sta se večkrat kregala zaradi denarja, saj ga je vedno primanjkovalo. Čeprav nisem vedel o čem točno se prerekata sem to nekako ponotranjil in te težave prenesel v odraslost. Na tej točki zdravljenja sem se zavedal samo osnovnih posledic hazardiranja. Najbolj očitna je seveda gromozanski dolg, ki ga je težko poravnati. Vsakič, ko pomislim nanj, me vsaj za trenutek prevzame negativna energija, če nisem pazljiv pa me kar posrka vase. Zelo opazno (velikokrat tudi zelo boleče) je zaostajanje za vrstniki, kar se v glavnem odraža v materialnih dobrinah. Ena od posledic hazardiranja pa je tudi to, da še vedno živim pri starših kar drugače zagotovo več ne bi. Zaradi odvisnosti sem se izoliral od vseh in vsega, kolikor se je le dalo. Razvil sem tudi patološko laganje, česar me je bilo zelo sram. To mi je tako zlezlo pod kožo, da se lahko zlažem tudi o nepomembnih stvareh pri katerih od laganja nimam nobene koristi. Včasih premlevam, zakaj sem se ravnokar zlagal? Kar zgodi se, nehote, podzavestno. Preprosto, patološko laganje. Zelo pomembna posledica je tudi izguba zaupanja mnogih ljudi. Najbolj boli izguba zaupanja partnerke, družine in prijateljev. Tisti, ki ti pomenijo največ v življenju in do katerih gojiš najgloblja čustva, so najbolj prizadeti in izigrani. Najhuje je, da sem to počel kar naprej. Kasneje pa čutil breme, krivdo in obsojanje ravno zaradi tega, kako sem ravnal z meni ljubimi ljudmi. Ko vse to privre na površje, ko razmišljam o vseh vzrokih in posledicah, lahko hitro postanem negativen in zagrenjen. Zato se zavedam, da je negovanje mentalnega zdravja potrebno iz dneva v dan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.