Ali verjameš v usodo? Del – 10

Velikokrat sem že slišal, da se naša življenja odvijajo, kot nam je usojeno. Da se rodimo z namenom in razlogom ter se stvari dogajajo kot je zapisano v zvezdah. Stvari in dogodki so v naprej določeni. Pa je to res tako? Star pregovor pravi: ˝človek obrača, življenje pa obrne˝. Kaj pa naša svobodna volja? Ali ne vplivamo na razvoj življenja sami s svojimi odločitvami, izbirami in prepričanji?

Med zdravljenjem sem tudi o tej tematiki veliko razmišljal. Če usoda obstaja, zakaj sem pristal tukaj v bolnišnici? Kakšen je torej namen mojega življenja? Sem moral premagati odvisnost, da lahko na tem gradim nove in bolj trdne temelje za prihodnost? Morda pa se preprosto nisem znal poslušati in sem ves čas deloval proti sebi. Odvisnost bi lahko bila posledica načina življenja ter bežanja pred odgovornostjo in odraščanjem.

Usoda pa je lahko tudi izgovor za vse, kar se nam dogaja. Izgovor za vse težave, ki jih ne znamo ali ne zmoremo rešiti. Pa tudi za situacije v katerih se znajdemo in zanje ne najdemo pravega razloga. Prepričanje, ki sem ga izoblikoval glede pomena usode je neka srednja pot. Verjamem v usodo, ne pa v njeno popolno določenost. Menim, da je določeno (morda smo si izbrali), česa bi se radi naučili in v čem bi se preizkusili v tem življenju. Seveda pa imamo svobodno voljo in moč, da stvari spremenimo.

Vem, da je vera v usodo lahko vrsta obrambnega mehanizma, ki se sproži ob spopadanju z neuspehom. Ko se človek trudi uspeti, pa mu spodleti. Poskuša večkrat, a mu ne uspe. Z neuspehom se je težko sprijazniti in številni se vdajo v usodo. Tolažijo se s frazo ˝ni mi bilo namenjeno˝. Z vsakim ponovnim  poskusom je upanje manjše in zaupanje vase šibkejše, s tem pa se možnosti za neuspeh večajo. Krivdo je najlažje pripisati ˝višji˝ sili ali usodi.

Psihoterapevt, ki sem ga obiskoval, pravi, da je vseeno, če verjamemo v usodo ali ne.

˝Če verjamete v usodo in vam to pomaga, kar nadaljujte z verovanjem vanjo. Če mislite, da usoda ne obstaja in vam je tako bolje, prav tako nadaljujte.˝

Vera v usodo ima toliko moči, kolikor sami dopustimo. Lahko ima izjemno moč. Na nas lahko vpliva pozitivno ali negativno, vendar pod pogojem, da resnično verjamemo. Pozitivne misli so v naših življenjih izredno pomembne, ker vplivajo na naše nezavedno. Če verjamemo, da bo naša usoda lepa, pozitivna in vredna truda, je zelo velika verjetnost, da bo resnično takšna.

Odkar sem odvisnost sprejel kot del sebe in pot premagovanja odvisnosti kot svojo usodo, se pozitivne in neverjetne stvari dogajajo pogosteje.

Zadnja takšna izkušnja je bila nepričakovana in prav posebna. Poslovni sestanek, ki predvidoma traja od 10 do 15 minut, se je izkazal kot dvourna terapija. Pogovor me je že na začetku ˝prisilil˝ v priznanje mojih težav in odvisnosti. Povedal sem tudi, da sem prestal bolnišnično zdravljenje odvisnosti in da je bila to ena najboljših odločitev v mojem življenju. Nato pa so se stvari obrnile. Opazil sem, da so osebo, ki je sedela nasproti mene moje besede vznemirile. Vrnila mi je globok pogled, ki je govoril več kot tisoč besed. Ali je to mogoče? Naslednji dve uri sta bili neverjetni. Dva popolna tujca sta si izmenjala življenjski zgodbi z vsemi najtemačnejšimi podrobnostmi in neprijetnimi resnicami. Naletel sem na ˝gamblersko˝ dušo, jo začutil in ji v trenutku zaupal. Ni nama bilo treba pojasnjevati vedenja, dogodkov, občutkov in dvomov, ki sva jih doživela. Vse se je ujemalo. Spraševal sem se ali je to usoda? Nama je bilo namenjeno, da sva se srečala? Srečal sem čudovito osebo, ki se že pol svojega življenja bori z odvisnostjo. Začutil sem veliko željo mojega sogovornika po preobrazbi. Energijo usmerja v reševanje nastalih težav in rad bi našel mir v duši. Popolnoma sem ga razumel.

Ampak nekaj, kar se je pričelo razvijati že v ranem otroštvu, se je v mladosti okrepilo in se silovito izrazilo na prehodu v odraslost. Ta nekaj je zakomplicirani um hazarderjev. Če se torej nekaj razvija tako dolgo, tudi reševanje, spoznavanje in sprejemanje tega ni enostavno. Sprejemanje in urejanje nečesa,kar je globoko zakoreninjeno v naši osebnosti, je proces, ki lahko traja več let.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.