Zakaj se ne pogovarjamo o težavah? del – 11

Strast je most, ki te lahko popelje od bolečine do spremembe.(Frida Kahlo)

Tekom zdravljenja sem ugotavljal, da imamo moški res hude težave z izražanjem svojih čustev. Težko se zgodi, da se o tem odkrito pogovarjamo. Saj ni potrebe, ker smo tako ali tako v redu. Lahko bi bilo huje. Problemi so ampak bom že nekako. Zakaj bi čas, ko sem s prijatelji zapravljal za brezvezne težave in pogovore o njih. Kdo si sploh želi pogovora o tem. To je bilo moje običajno mišljenje. Saj ni tako pomembno, bom že sam uredil. Vse bom popravil, samo, da se sreča obrne in s stavami dovolj zaslužim. Ostalo se bo že nekako rešilo.

Na zdravljenju smo bili večinoma moški. Eden bolj nezmožen govoriti o svojih čustvih kot drugi. Vsi hudo odvisni ampak brez težav. Sploh nismo vedeli, zakaj točno smo tam. V prostem času, med predavanji in učnimi urami, smo se kar zabavali. Največ resnice si lahko izvedel skozi humor. V šalah je vse dovoljeno. Skozi šaljive zgodbe sem odkrival globino težav in nepredstavljive grozote iz mladosti mnogih zdravljencev. Ugotovil sem tudi, da so se mnogi že vdali in je verjetnost za  njihovo svetlo prihodnost majhna.

Moški smo še vedno deležni vzgoje, v kateri je predajanje čustvom rezervirano za ženske. Učijo nas, da moramo biti moški vedno močni in da bolečino namesto z jokom prenašamo s stiskanjem zob in pesti. Rezultat tega pa je, da vseh svojih majhnih in velikih problemov ne razrešimo ampak potlačimo. Svoje stiske pogosto kažemo posredno z zlorabo iger na srečo, alkohola in prepovedanih drog ali pa s prekomernim delom. Tako lahko tudi najmanjši vsakodnevni problemi usmerjajo naša življenja pa se tega sploh ne zavedamo.

Zavedati sem se začel, da ima vsak svojo življenjsko zgodbo. Vsaka je edinstvena in marsikdo je prehodil prav peklensko pot. Težko se je sprijazniti z neenakomerno porazdelitvijo življenjskih preizkušenj. Zakaj življenja enih vključujejo toliko težav in bolečine, medtem ko drugi živijo skoraj kot v pravljici. Vsaj plitvo dojemanje realnosti daje takšen občutek. Očitno se mora vsak naučiti drugačnih lekcij in doživeti trenutke, ki so mu namenjeni. Nesmiselno se je primerjati z drugimi kajti tvoja pot je samo tvoja in je edinstvena.

Najtežji del v procesu moje odvisnosti je bil priznanje. Najprej sebi in seveda tudi vsem okrog mene. Kaj bodo rekli drugi? To bo sramota in ponižanje za moj ego. To bo pokvarilo mnenja drugih o meni. Tega me je bilo neizmerno strah in sram. Kako sem mogel tako globoko zabresti v težave? Kakšen moški pa sem? Seveda se nisem o tem z nikomer pogovarjal. Vse sem skušal skriti pred drugimi. Nisem si upal, nisem znal in nisem bil zmožen realnega pogleda na probleme.

Namesto, da bi me skrbelo kaj se dogaja z mano, zakaj se mi to dogaja in kam to vodi? Zakaj se s kom ne pogovorim okrog tega?  Zakaj me je na smrt strah svojega življenja? Namesto tega so me skrbela mnenja drugih, če bi izvedeli za mojo skrivnost.

Že v enem od prejšnjih zapisov sem omenil, da sta branje in recitiranje pesmi postali priljubljeni dejavnosti tekom mojega zdravljenja. V naslednji pesmi, ki je delo Andreja Rozmana Roze se skriva veliko odgovorov na vprašanja, ki sem si jih zastavljal. Meni se je vtisnila v srce.

Nekaj ti moram povedati

Za vsakogar mora obstajati nekdo, 
kateremu tako zaupa,
da se mu lahko zaupa,
ko mu je težko.

Za vsakogar mora obstajati nekdo,
ki ga razume in posluša,
ko mu je zmrznjena duša
in mu je v srcu slabo.

Nekdo, kateremu lahko zaupa tudi tiste težave,
ki bi jih najrajši izbrisal iz glave,
in mu lahko pove tudi to,
kar ni povedati lahko.

A pogovarjanje je za človeka
še bolj pomembno kot obleka
in hkrati danes redka stvar
za katero ni potreben denar.

Pogovarjanje ni le za zabavo,
zdravilno je tudi, ko imamo težavo
in se v lastnih mislih dušimo,
dokler jih še z nekom ne delimo.

Pogovarjanje je bližina in toplina,
s pogovarjanjem smo družina in skupina.
S pogovarjanjem se človek s človekom prepleta,
s pogovarjanjem smo mreža tudi zunaj interneta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.